Grillowane boczniaki z sosem sojowym i kolendrą- 8 dużych boczniaków
- 80 ml sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych listków kolendry
- szczypta gochugaru lub ostrej papryki
Sos sojowy mieszamy z miodem, posiekanym czosnkiem, kolendrą i gochugaru. Boczniaki układamy na mocno rozgrzanym grillu. Grillujemy do uzyskania chrupkości i zarumienienia. W trakcie grillowania smarujemy kilkukrotnie wcześniej przygotowanym sosem.
Pasta z grillowanego bakłażana
- 1 duży bakłażan
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki
- sok z połowy limonki
- sól
Bakłażana grillujemy na mocno rozgrzanym grillu do uzyskania bardzo miękkiego miąższu. Gdy bakłażan jest już miękki, obieramy go ze skóry, drobno siekamy i doprawiamy pastą tahini, kminem, jogurtem, posiekanym czosnkiem, kolendrą, ostrą papryką i sokiem z limonki. Całość dokładnie mieszamy na pastę.
Grillowane banany ze słonym karmelem kokosowym, malinami i migdałami
- 4 banany
- 400 ml mleka kokosowego
- 150 g brązowego cukru
- szczypta soli
- świeże maliny
- pieczone płatki migdałowe
W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier. Gdy się rozpuści, wlewamy mleko kokosowe i wolno gotujemy przez około 10-15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i studzimy. Banany w skórce układamy na mocno rozgrzanym grillu i grillujemy do momentu, aż będą czarne i nabiorą miękkości. Zdejmujemy z grilla, rozcinamy skórkę, przekładamy miąższ do miski, polewamy słonym karmelem i posypujemy świeżymi malinami i pieczonymi płatkami migdałowymi.